Hem

Historia

I begynnelsen…

Alfredshus Hembryggeri startades en tidig vår 2011 av Kristofer och Kristian. Då vi helt saknade budget till ett fint bryggverk började vi fundera, läsa och rita på de olika delarna ett bryggeri behöver. Vår första öl, en Pale Ale bryggdes den 17 juni 2011 med följande utrustning, en mixer som maltkross, en liten kylväska till lakkärl, en 20 liters kastrull samt en del PVC-slangar.

Ganska snabbt upptäckte vi att denna utrustningen inte alls räckte till, vårt utbyte var inte tillräckligt, det tog 3-4 timmar att få upp vörten till kok och kylningen från kok till 20 grader tog för lång tid.

Vi satte oss ner och började diskutera vad nästa steg i uppgraderingen var.

En ofantlig tur gjorde att vi kom över en lång rostfri spiral från en gammal värmeväxlare och kylningen var ordnad. Då bryggde vi vår andra öl, en Pilsner med mycket beska.Vi hade fortfarande problem med krossningen av malten, tidskrävande och dåligt resultat med mixern. På blocket hittades då en gammal handdriven mangel, denna inhandlades, modifierades och användes under lång tid i vårt bryggeri. Tills den med handkraft och svordomar fick sätta livet till en söndagsbryggning.

Vi började experimentera mer och mer med recept och fick fram ett av våra flaggskepp(sjävdistans javisst) tidigt i vår karriär, HonungsAlen. Med lokalproducerad honung, väl utvald humle och jäst fick vi fram en len, harmonisk sommaröl.

Varje gång vi har bryggt öl från de att vi började till våren 2012 har vi alltid haft en ny uppgradering i vårt bryggeri.

I skrivande stund har vi nu, en riktig motordriven maltkross, ett 50 liters lakkärl med tappkran, ett 30 liters isolerat kokkärl, en motordriven pump, snabb-kopplingar i mässing, 4 jäskärl m.m. All vår utrustning kommer fotograferas samt skrivas om på vår Utrustnings-sida. Den kommer att uppdateras allt efterhand som vi får in nya grejer.

Vem fan är då Alfred?

Alfred är mannen som byggde huset vi brygger, lagrar och dricker vår öl i. Alfreds Hus är ett vedertaget namn bland alla människor, äppelträd och rådjur i närheten av Kiviks Musteri.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: